Ontspannen door kunst of de kunst van het ontspannen

ontspannen_met_kunst.jpg

Als je moe bent en het gevoel hebt vast te zitten in de sleur van alledag is het goed om jezelf weer even op te laden om met een frisse blik naar het leven te kunnen kijken. De oplossing is niet altijd om lang uit te slapen of om op de bank te hangen. Juist door iets nieuws te proberen, kun je processen in je hersenen op gang brengen, die de nodige ontspanning bieden.

Kunst kan hier uitstekend bij helpen. Zowel het kijken naar kunst als zelf creatief bezig zijn. Kunst biedt namelijk een unieke combinatie van rust, het krijgen van inzichten en opdoen van nieuwe ideeën en sociaal of juist alleen bezig zijn. Bijna geen enkele andere activiteit levert zoveel verschillende voordelen op. Maar waarom is naar kunst kijken nou juist zo fijn? In eerste plaats omdat het emoties kan oproepen en je kan helpen om bepaalde emoties te verwerken. Kunst kan je raken, je verdrietig maken, je kunt er blij van worden, je verwonderen en je kunt je er helemaal in verliezen. Doordat gebieden in je hersenen die een rol spelen bij opwinding actief worden als je naar kunst kijkt, raak je geprikkeld. Gebleken is dat als je naar kunst kijkt die je mooi vindt hetzelfde gebied actief wordt dat zorgt voor genot. Het levert hetzelfde gevoel op als kijken naar degene op wie je verliefd bent. Mooi toch, dat je zo even héél gelukkig kunt zijn?

En niet alleen het kijken naar kunst levert veel op. Ook zelf creatief bezig zijn, helpt. Bij mensen die bezig zijn met een creatieve activiteit communiceren beide hersenhelften op dat moment met elkaar. Het stress level daalt en je voelt je helder en kalm als je bijvoorbeeld schildert, fotografeert of tekent. Kunst geeft afleiding van je dagelijkse gedachten en zorgen. Je kunt op een gegeven moment zelfs in een flow komen; dan ga je even helemaal op in je bezigheid en vergeet je de tijd. Op die manier ontspan je niet alleen, je traint je hersenen ook om zich te concentreren en meer oog te hebben voor detail. Je leert zo langer vol te houden én met nieuwe oplossingen te komen.

Plan dus eens een museumbezoekje. Alleen of juist met vrienden om te kunnen praten over wat je ziet. Of pak je potlood en begin met een simpel schetsje. Als je het lastig vindt om zelf iets te bedenken, kan je ook een keer een creatieve workshop bezoeken. Kortom, laat de Picasso in je los om jezelf weer te rechargen.

Lees ook deze artikelen:

Onze populaire producten

Vanaf 0,00

Vanaf 164,95

Vanaf 469,00

Vanaf 249,95

Daarom kies je voor Terapy

Ergonomisch

Onze zitzakken passen zich volledig aan naar jouw lichaam voor ultiem comfort.

Beschikbaar in veel verschillende kleuren en designs

Onze zitzakken zijn te bestellen in veel verschillende kleuren en designs. Kies de kleur die bij jou past!

Gratis verzending in Nederland en België

Wij bieden gratis verzending in Nederland en België.

Snelle levering

Wij leveren binnen 1-3 werkdagen.

Dit zeggen onze fans

Zoeken