De positieve gevolgen van ontspanning

20200826-DickRuumpolFotografie-Terapy-HR-178

Tegenwoordig hebben veel van ons (over)volle agenda’s, verplichtingen en afspraken. De lat wordt hoog gelegd en wij vragen ook veel van onszelf. In dit drukke bestaan zijn momenten van rust en ontspanning van essentieel belang. Maar wat is eigenlijk het effect van ontspanning op je lichaam en hersenen? In deze blog lees je welke voordelen je haalt uit slechts een paar ontspanmomenten per dag!

Wat is ontspanning

We beginnen met een kleine uitleg over ontspanning, want wat is ontspanning eigenlijk? Ontspanning is de staat waarin we vrij zijn van spanning en angst. Je lichaam en geest komen tijdens ontspanning tot rust. Dit helpt je om positieve gedachten toe te laten. Het is belangrijk om bewust de tijd te nemen om je te ontspannen. Want alleen wanneer je volledig tot rust komt, komen de positieve gevolgen van ontspanning naar boven.

Betere nachtrust

Wanneer je ’s avonds moeite hebt om in slaap te vallen, kan het zijn dat je niet voldoende ontspannen bent voordat je naar bed gaat. Een oorzaak hiervan kan zijn dat je kort voor het slapen televisie of een ander beeldscherm hebt bekeken, zoals je telefoon. Beeldschermen zorgen voor veel prikkels, waardoor je hersenen zich nog niet hebben kunnen ontspannen. Een tip hiervoor is om voor het naar bed gaan een wandeling te maken of een ontspanningsoefening te doen. Hierdoor ontspant je lichaam en val jij binnen no time in slaap. Probeer maar eens!

Beter functioneren

Soms heb je zoveel aan je hoofd dat je het overzicht verliest, zowel thuis als op je werk. Wil je graag nauwkeurig te werk gaan en minder fouten maken? Dan kun je er beter voor kiezen om af en toe je werk even aan de kant te leggen en je te ontspannen. Je lichaam krijgt tijdens het ontspannen de mogelijkheid om serotonine en dopamine aan te maken die zorgen voor herstel. Hierna kun jij weer met een frisse blik aan de slag!

Haal alles uit je dag!

Ontspanning zorgt dus voor een betere focus, waardoor je ook sneller en effectiever te werk kunt gaan. Wanneer je dus af en toe een pauze inlast, kun je meer werk verzetten dan wanneer je non-stop door blijft werken. Hoewel de reguliere kantoortijden vaak van 9 tot 5 zijn, zijn flexibele werktijden de laatste tijd steeds meer in trek. En dat is een positieve ontwikkeling. Zelf je werk, tijd en werkplek bepalen geeft namelijk een enorme boost aan je productiviteit.

Gezondheidseffecten

Naast dat ontspanmomenten positief zijn voor effectief werk, heeft het ook veel positieve gezondheidseffecten, zowel mentaal als fysiek. Zo kun je door af en toe te ontspannen beter omgaan met tegenslagen en ben je beter opgewassen tegen de hectiek van de dag. Daarnaast werken je afweersysteem en je spijsvertering beter, waardoor je minder snel ziek wordt en je een betere weerstand opbouwt. Ook kan je geest herstellen door te ontspannen, waardoor je creatieve vermogen groter wordt en je gedachten positiever zijn. En als jij beter in je vel zit, straal je dit ook uit op anderen. Sla jouw ontspanmomentjes dus nooit over!

Lees ook deze artikelen:

Onze populaire producten

Vanaf 0,00

Vanaf 166,94

Vanaf 471,95

Vanaf 251,95

Daarom kies je voor Terapy

Ergonomisch

Onze zitzakken passen zich volledig aan naar jouw lichaam voor ultiem comfort.

Beschikbaar in veel verschillende kleuren en designs

Onze zitzakken zijn te bestellen in veel verschillende kleuren en designs. Kies de kleur die bij jou past!

Gratis verzending in Nederland en België

Wij bieden gratis verzending in Nederland en België.

Snelle levering

Wij leveren binnen 1-3 werkdagen.

Dit zeggen onze fans

Search